Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

SMD versus SMC

Adăugat de tudor la S, 01/15/2011 - 19:33

Există o confuzie considerabilă în piață cu privire la sistemele de gestiune a conținutului (Content Management Systems - CMS) respectiv a documentelor (Document Management Systems - DMS). Această stare de fapt este întreținută și de producătorii de software care speculează lipsa de cunoaștere a publicului în scopul de a vinde produse pe o zonă cât mai largă de necesități.

Sistemele sunt în fapt foarte diferite și servesc nevoi complementare. Pentru că există tendința dezvoltatorilor de a reuni funcționalitățile celor două tipuri de sisteme este util să știm ce necesități acoperă fiecare dintre aceste sisteme pentru a putea evalua ofertele în cunoștință de cauză și a alege sistemul adecvat nevoilor reale ale companiei.

DMS CMS
Din punct de vedere cronologic sistemele de management al documentelor au apărut înaintea celor de management al conținutului. Sistemele de management al conținutului au apărut mai recent și sunt destinate în primul rând satisfacerii necesităților în continuă creștere de dezvoltare de situri Internet și de Intraneturi.
Sistemul operează documente cu semantica comună de document i.e. text scris sau tipărit, inscripție sau altă mărturie servind la cunoașterea unui fapt real actual sau din trecut. Documentele gestionate de sistem sunt în format electronic. Sistemul gestionează unităti de informație interconectate (e.g. pagini web)
Unitatile operate de sistem sunt omogene din punct de vedere comportamental i.e. toate sunt documente. Unitatile operate de sistem sunt eterogene din punct de vedere comportamental i.e. sunt obiecte de continut cu proprietati diferite.
Există puține legături legături între documente Există legături multiple între obiecte de continut (e.g. pagini)
Furnizează mecanism check-in/ check-out (protejare la editare simultana pe acelasi document) De regula nu furnizeaza mecanism check-in/ check-out (protejare la editare simultana pe acelasi obiect de continut)
Sunt concentrate în primul rând pe stocare și arhivare Sunt concentrate în primul rând pe creare și editare de pagini web
Includ fluxuri de prelucrare puternice Nu include fluxuri de prelucrare
Orientate pe stocarea și prezentarea documentelor în formatul lor original. Orientate pe fexibilitatea si dinamica de prezentare continut.
Motor de publicare limitat, produce o afișare per document cu componente proprii sau prin lansare de aplicații native documentului. Motor de publicare puternic ( șabloane, scripting, etc.)

Un exemplu tipic de aplicare a unui Sistem de Management al Documentelor: o firmă de avocatură are nevoie de un sistem care să gestioneze documentele de consiliere juridică, contractele și rapoartele, să pună la dispoziție formulare tip pentru completare rapidă de documente.

Un exemplu tipic de aplicare a unui Sistem de Management al Continutului: o firma de tranzacțtii imobiliare are nevoie de un sistem care să permită gestionarea sitului de 2000 de pagini deținut de companie. Sistemul trebuie să permită adăugare și modificare facilă de pagini de către orice agent al firmei.

Funcționalitățile integrate ale celor două sisteme pot rezolva necesitățile de gestionare a documentelor cu condiția unei integrări consistente.

Există în prezent sisteme de management al conținutului dedicate intreprinderii care au integrate și funcționalități de management de documente.

Bibliografie

[ 1 ] James Robertson, Is it DM or CM?, http://www.steptwo.com.au/papers/cmb_dmorcm/index.html, Feb 2003

Descărcaţi: 
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.