Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Pretul produselor software

Adăugat de Rodica Dimitriu la D, 08/21/2011 - 13:38

1. Care este prețul unui produs software?

Prețul unui produs software nu poate fi foarte mic decât în cazuri izolate, atunci când produsul oferă funcționalitate redusă și nici un fel de suport. Producția de software are cicluri lungi de fabricație și necesită o infrastructură de asistență tehnică importantă iar costurile calității sunt foarte mari.

Multe produse software puse la dispoziția publicului în regim shareware au prețuri mici pentru a câștiga vizibilitate dar au funcționalitate limitată. Documentația utilizator, suportul tehnic și actualizările de cele mai multe ori lipsesc.
Ceea ce este în primul rând important la un produs software este conformitatea cu cerințele utilizator. Prețul este important dar în măsura în care produsul software face altceva decât este necesar un cost redus nu are nici o relevanță deoarece achiziționarea unui astfel de produs numai pe criteriul de cost redus ar fi o irosire de resurse. Importantă este concentrarea pe valoarea de utilizare întâi și apoi pe cea financiară.

2. Software ieftin sau gratuit

Internetul abundă în oferte de software ieftin şi gratuit. Sunt aceste oferte de luat în seamă?

Fiți foarte atenti cu ofertele gratuite sau ieftine în special atunci când este vorba despre programe care gestionează informații financiare. Înainte de a prezenta adresa de e-mail sau orice alte informaţii personale citiţi detaliie cu privire la livrarea și utilizarea acestor produse. Undeva pe pagina care promovează produsul trebuie să existe și condițiile de utilizare.

Deşi există multe pachete software gratuite care pot fi folosite fără probleme sunt și produse care nu pot fi obţinute gratuit cu adevărat. Aceasta din motive obiective legate de natura proceselor de afaceri pe care produsul le automatizează și de costurile reale de dezvoltare. Majoritatea ofertelor gratuite și ieftine pot crea probleme ca cele prezentate mai jos:

 • Adresa dvs. de email sau alte informaţii personale sunt deja în baze de date utilizate pentru promovare
 • La sfârșitul completării formularului de comandă constatați că aveți de platit sume uriașe pentru transport
 • Descoperiți că ați cumpărat un software în regim OEM pe care nu-l puteți folosi
 • Descoperiți că ați cumpărat o copie ilegală de software piratat de la firme sau persoane care încalcă legea drepturilor de autor. În această situație prin achiziția software sunteți serios expuși la risc.
 • Descoperiță că ați cumparat software contrafăcut, fie incomplete, fie conținând cod dăunător
 • Ați cumparat software furat de la o unitate de vânzare cu amănuntul sau de la un depozit.

Nici una dintre consecințele enumerate mai sus nu justifică economia de fonduri. Este recomandabilă stabilirea unei strategii bune de investiții pentru a evita situațiile neplăcute.

3. Nu vă lăsați păcăliți!

Achiziția unui produs software la prețuri foarte mici rebuie să ridice câteva întrebări: cine vinde aplicația la un preț atât de mic și de ce? La preț foarte mic sunt vândute uneori versiuni vechi de produs în scopul lichidării de stoc fără a asigura mentenanța software. O astfel de achiziție este nerecomandabilă. Pentru a evita situațiile neplăcute atunci când achiziționați un produs software pentru afacerea dumneavoastră sau pentru folosința personală este bine să fiți circumspecți în cazul în care:

 • preţul este foarte diferit de preţurile oferite de către comercianți cu renume care operează în spațiile comerciale de mare tranzit sau comercianţii cu amănuntul bine-cunoscuți online, cum ar fi eMAG.ro.
 • ambalajul nu este similar cu aceleaşi produse oferite prin intermediul vânzătorilor de marcă.
 • oferta a fost primită prin e-mail nesolicitat (spam) sau postată pe un forum Internet.
 • situl Web nu a fost înființat de multă vreme. Faceți o interogare “whois” pentru numele de domeniu și verificați data achiziției acestuia.
 • adresa sitului Web care promovează produsul nu utilizează un nume de domeniu propriu, ci o adresă IP, de exemplu, http://68.35.12.124).
 • societatea nu oferă date de identificare complete, nume, adresă, sau numărul de telefon.
 • compania nu ofera nici o garanție pentru produs și nici o politică de rambursare în caz de returnare a produsului.
 • Pentru uzul personal este mai degrabă recomandabilă utilizarea platformelor dechise care în afara gratuității și diversității mai oferă avantajul unei comunități de utilizatori implicați și plini de solicitudine.

  4. Referințe

  [ 1 ]
  Bruce Hoag, Andrew Baker, Glen Marshall, Maurene Grey, Would you buy an application for $9.99 ?, http://www.focus.com
  [ 2 ]
  Shelley Elmblad, Should I try free or cheap software? Is this software legal?, http://financialsoft.about.com
  [ 3 ]
  Sue Chastain, How to Spot Software Scams and Report Illegal Sellers, http://financialsoft.about.com

Descărcaţi: 
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.