Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Open Office

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, pachetul de aplicații Microsoft Office a devenit indispensabil pentru activitatea oricărei organizații. Aplicațiile din acest pachet au creat un standard de facto la nivel mondial prin larga lor răspândire care face ca aproape orice lucrător care trebuie să redacteze documente să cunoască încă de dinainte de angajare modul de utilizare al acestor produse. Pe de altă parte, costul licențelor Microsoft Office poate atârna greu în bugetul unei organizații mici sau aflate la început de drum. Mai mult decât atât, nevoia de a ține costurile sub control duce la situații în care trebuie luate decizii neplăcute și cu un potențial mare de a fragmenta activitatea firmei. Un exemplu bun este nevoia alegerii stațiilor de lucru pentru care vor fi achiziționate licențe Office. Această situație a dus, de altfel, la un grad mare de răspândire a instalărilor de produse Microsoft Office piratate pe calculatoarele personale și chiar și în instituții și companii.

Pachetul Open Office oferă o alternativă pentru rezolvarea acestor probleme. Open Office este un pachet de aplicații open source care îndeplinesc aceleași funcții cu aplicațiile din pachetul Microsoft Office. Mai mult decât atât, aplicațiile din pachetul Open Office au fost gândite de la început ca înlocuitori pentru aplicațiile echivalente Microsoft și folosesc o filizofie de interfață foarte apropiată de acestea.Astfel, trecerea unui utilizator ocazional de Microsoft Office pe aplicațiile din pachetul Open Office se poate face fără o curbă de adaptare semnificativă. Utilizatorii experimentați prezinte mai multe probleme, deoarece multe din funcțiile puternice ale aplicațiilor Microsoft se apelează diferit în interfețele Open Office, dar aceste funcții sunt în mare măsură implementate și pot fi folosite după o scurtă perioadă de învățare. Pe lângă aceste similarități, cel mai mare avantaj al pachetului Open Office este faptul că este în totalitate gratuit.

Dezavantajele principale ale soluției Open Office sunt consumul mai mare de resurse hardware specific aplicațiilor dezvoltate în Java și nevoia de a ține seama permanent de unele limitări de compatibilitate între documentele generate de aplicațiile Open Office și formatele de fișiere specifice ale Microsoft Office (doc, xls, etc.) Aceste probleme nu sunt însă insurmontabile și ar trebui să atârne mai puțin în balanță decât avantajele clare de flexibilitate pe care le oferă soluția.

Puteți obține informații suplimentare de pe situl proiectului open Office: http://www.openoffice.org .
Pachetul poate fi descărcat de la adresa: http://www.openoffice.org/download/.

© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.