Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Diagrama Pareto și aplicarea ei în domeniul calității

Adăugat de Rodica Dimitriu la S, 10/15/2011 - 00:00

1. Diagrama Pareto și calitatea

Diagrama Pareto este o diagramă de bare combinată cu un grafic cumulativ. Barele sunt ordonate descrescător şi prin înălţimea lor reflectă frecvenţa sau impactul unei anumite probleme. Graficul cumulativ arată care este contribuţia procentuală a barelor.

Diagrama poartă numele inginerului, sociologului, filozofului şi economistului italian Vilfredo Federico Damaso Pareto, care a introdus această distribuție către sfârşitul secolului XIX. El a formulat principiul 80/20, al distribuţiilor dezechilibrate, care postulează că 80% din efecte sunt generate de 20% din cauze.

De exemplu potrivit lui Arthur L. J. fenomenele software urmează o distribuţie Pareto 80/20:

In 1941, Joseph Juran, considerat unul dintre părinţii ştiinţei calităţii a extins aplicabilitatea acestui instrument la domeniul calităţii. Aceasta datorită faptului că ea permite evidenţierea problemelor care trebuie corectate cu prioritate. Principiul Pareto aplicat de Juran în domeniul calității este cunoscut sub numele de "puține elemente vitale şi multe elemente triviale". Câțiva ani mai târziu, Juran a preferat exprimarea " puține elemente vitale şi multe elemente utile" pentru a semnala faptul că restul de 80% din cauze nu ar trebui să fie complet ignorate.

2. Cum se face analiza Pareto?

Analiza Pareto este o activitate riguroasă şi pragmatică, foarte eficientă pentru activităţile de grup. Ea consideră categoriile principale de cauze şi identifică aportul fiecăreia la problema globală contribuind prin aceasta la precizarea zonelor în care este necesară concentrarea eforturilor pentru maximizarea rezultatelor. Diagramele Pareto sunt utile în cazul proceselor în care se pot evidenţia parametri masurabili astfel încât să poată fi înregistrată fiecare apariţie a unui parametru.

Diagrama Pareto ajută la conducerea intervenţiilor în mod metodic, prin planuri de acţiune construite în jurul cauzelor majore ale problemelor apărute, fiind un instrument puternic orientat vizual, în vederea luării deciziei. Ea este un instrument de analiză calitativă deoarece se concentrează asupra parametrilor procesului prin prisma frecvenţei de apariţie. Parametrii definiţi pot fi evenimente, erori, caracteristici, etc.

Să presupunem că în investigarea unei probleme s-au efectuat 100 observaţii în cadrul cărora s-au identificat 5 factori care determină probleme de calitate ale produselor la ieşirea din procesul de producţie aşa cum este prezentat în Tabelul 12-1:

Se ordonează valorile din coloana (2) în ordine descrescătoare (70, 50, 40, 15, 10, 10, 5) şi se trasează diagrama de bare. Apoi se trasează graficul cumulativ al valorilor procentuale din coloana (3). (35, 60, 85, 87,5, 92,5, 97,5, 100). În Fig. 1 se observă că acolo unde graficul cumulativ suferă o schimbare bruscă este limita celor 80%. Cu alte cuvinte prin eliminarea problemelor cauzate de factorii 1, 3 şi 4 se elimină 80% din totalul problemelor apărute.

Este utilă realizarea diagramelor Pareto înainte şi după aplicarea măsurilor de corecţie pentru a putea evalua eficienţa acestora.

3. Concluzii

Cu cît diagrama de distribuţie este mai concavă cu atât distribuţia parametrilor procesului investigat se apropie mai mult de legea 80/20. În cazul Pareto plat se pot alege criterii de ponderare a parametrilor care să crească rezoluţia de analiză. Ca reguli de bază pentru manipularea eficientă a instrumentului Pareto trebuie considerate utilizarea diagramelor Pareto din Pareto, pentru accesul direct la cauze, şi ponderarea parametrilor pentru creşterea rezoluţiei de analiză.

4. Referințe

[ 1 ] Arthur L.J., Rapid Evolutionary Development – Requirements, Prototyping & Software Creation, John Wiley &Sons, Inc.
[ 2 ] ***), Joseph M. Juran, http://www.wikipedia.ro
[ 3 ] ***), The Concise Encyclopedia of Economics - Vilfredo Pareto, http://www.econlib.org

Descărcaţi: 
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.