Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!

Biroul Virtual de Consultanţă Antreprenorială

Ce este evaluarea riscului?

Adăugat de Vlad Rosca la L, 01/28/2013 - 01:00

Care este diferența dintre evaluarea și aprecierea riscului?

0
Scorul tău: None

Etapele de management al riscului menționate în literatura de specialitate se referă în principal la: stabilirea contextului, aprecierea riscului (risk assessment) și respectiv la tratarea riscului (inclusiv acceptarea acestuia).

Aprecierea riscului presupune în general parcurgerea următoarelor etape: identificarea, analiza și evaluarea riscului. Scrierile diferă cu privire la ordinea și conținutul acestor etape în funcție de contextul de aplicare al managementului de risc. De exemplu, la managementul riscului de securitate a informației în cadrul analizei de risc este menționată o etapă de estimare a riscului care presupune acordarea de valori probabilității și respectiv impactului asociate materializării unei amenințări.

Este util de precizat că există o diferență semantică sensibilă între termenii utilizați în limba engleză și limba română cu privire la managementul riscului. De exemplu, termenii apreciere, evaluare, estimare sunt sinonimi conform dicționarului explicativ al limbii române.

În limba engleză:
- aprecierea presupune un proces, de înregistrare a unor observații asupra a ceva, la finalul căruia se exprimă o concluzie. Concluzia este de obicei formulată ca urmare a evaluării măsurătorilor.
- estimarea este acordarea unei valori nesigure/aproximative fără un set stabilit de criterii
- evaluarea este acordarea unei valori bazat pe un set stabilit de criterii.

Înțelegerea corectă a acestor diferențe este importantă pentru a putea opera cu termenii utilizați în acest domeniu.

0
Scorul tău: None
© 2010 - 2011 Biroul virtual de asistenţă antreprenorială. Drupal theme by Kiwi Themes.
logo MNM Software logo CEED Romania

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.